Het gebruik van zogenaamde “warme zalf” is niet alleen populair in het wielrennen. Steeds meer buitensporters die soepele spieren willen houden gebruiken een warming lotion om de prestaties te verhogen en blessures te voorkomen. Naast de loopsporten, waar het al langer bekend is dat een goede verzorging van de spieren van belang is, dringt het nu ook door bij met name voeballers, hokeyspelers en in het tennis. Niet verwonderlijk, want ook amateursporters eisen steeds meer van hun lichaam, trainen vaker en merken dat een goede verwarmende zalf echt effect heeft.

Warme zalf en blessures

Het gebruik van de juiste zalf voor het sporten voorkomt veel spontane blessures. Zeker wanneer de spieren worden bloodgesteld aan wisselende temperatuur. Vooral de kou kan funest zijn.

geen warme zalf gebruiktwarme zalf voorkomt blessures

Het gebruik van een goede kwaliteit olie of zalf is uiteraard belangrijk. Met name natuurlijke ingredienten en goed isoterende olien bepalen de kwaliteit van de warme zalf. Veel goekopere producten maken de huid aan de oppervlakte warm waardoor het bloed wegtrekt uit de spier of het gewricht. Het gevolg is een averechts effect: koude spier en een warme huid. Bij extra inspanning levert dit heel vervelende blessures op. De betere zalven dringen juist door tot in de onderliggende spierlagen en gewrichten waardoor die warm worden en de huid nauwelijks. Het bloed trekt niet naar de oppervlakte en houd de spier warm en soepel.

warme zalf van QMwarme zalf van QM

Warme zalf, Hot en Extra HOT

Het is ook belangrijk dat het verwarmend effect past bij de (buiten) teperatuur. Bij extreme kou is een sterker verwarmend efect nodig dan bij milde kou. Tegenwoordig zijn er gelukkig warme zalven die hierin voorzien en verschillende niveau’s van warmte activering leveren (extra hot, hot en warm).

extra warme zalf van QMextrahot warme zalf